Często spotykam osoby, które myślą, że historia Szampana jest im znana. Zazwyczaj myślą, że wymyślił go żyjący w Szampanii mnich.
Nic bardziej mylnego. Dzieje tego trunku są dużo bardziej zawiłe. Dzięki temu ciekawe.
Tutaj i w kolejnych częściach cyklu znajdziesz informacje na temat wina, które towarzyszy nam często w ważnych momentach naszego życia.
W Polsce przyjęło się nazywać każde wino z bąbelkami Szampanem. Nawet Picolo jest Szampanem dla dzieci…
Prawda jest taka, że jedyny prawdziwy Szampan pochodzi z północno-wschodniego kawałka Francji. Z Szampanii, regionu od którego wziął nazwę.
Szampan nie jest prosty. Powstaje w unikalny sposób (teraz kopiuje się go na całym świecie). Ma swoje regulacje, typy, nazewnictwo, teorię, dziwnie poziomy słodkości i ceny w wielkim rozrzucie.
W nadchodzącej serii artykułów wyłożę Ci wszystko co jest potrzebne żeby Szampana oswoić i radzić sobie z nim na co dzień.
Zacznijmy od historii. Tym razem w postaci listy.
Spis treści
Rzymianie, mnisi i śmieci Paryża
- Nazwa Szampania pochodzi od łacińskiego campania. Oryginalnie używano jej w kontekście falistego krajobrazu w okolicach Rzymu. W VI wieku zaczęto stosować to określenie w stosunku do wiejskich terenów w północno-wschodniej Francji.
- Mieszkańcy Szampanii twierdzą, że winogrona były uprawianie tutaj już od czasów Rzymskich. W rzeczywistości nie ma na to solidnych dowodów.
- Większą pewność mamy co do tego, że sadzono je na przełomie V i VI wieku. Podobno Św. Remigiusz posiadał winnice w okolicach Reims.
- W 496, w katedrze tego ważnego dla historii Francji miasta ukoronowano Clovisa, pierwszego króla franków. W następnych stuleciach prawie każdy francuski monarcha zjawiał się tutaj po swoją koronę.
Nagrobek Clovisa
- Położona na przecięciu ważnych szlaków handlowych Szampania często padała ofiarą historii. Na jej terenach toczono bitwy praktycznie od zawsze. Od pokonania Hunów w 455, aż po Drugą Wojnę Światową. Każdy chciał kontrolować płynący tędy z południa na północ i ze wschodu na zachód handel.
- Winiarstwo trwało pomimo tego. Czasem walczono wprost w winnicach, a piwnice należące do szampańskich domów dawały schronienie przed bombardowaniami. Produkcja wina tylko zwalniała żeby zaraz potem wrócić na dawne tory.
Średniowiecze
- Od IX wieku przemysł winny nabiera rumieńców. Rozróżniane są już dwa podregiony.
- Wina z gór pochodzą z pagórkowatych terenów między Reims i Épernay. Dziś to podregion Montagne de Reims.
- Wina znad rzeki, z drugiej zidentyfikowanej strefy produkowano w dolinie Marny.
- Oznacza to, że wina z obu miejsc były na tyle różne w swoim smaku, aromacie i charakterystyce, że dało się te części wydzielić.
- Nie znano wtedy win z Szampanii jako regionu a z tych pojedynczych miejscowości, które zaczęły mieć własną reputację. Popularne były na przykład Aÿ, Épernay i Verzy.
- Oczywiście jak to zazwyczaj było z początkami winiarstwa dominującą siłą był kler, zwłaszcza zakony, które zakładały winnice i produkowały wino na potrzeby własne i na sprzedaż.
- Marna ułatwiała sprawy, biegnie przez cały region i łączy się Sekwaną w Paryżu. Duży rynek zbytu zapewniony.
- Wina tamtych czasów nie były ani musujące ani w większości białe jak to jest teraz. Były czerwone, a w zasadzie bardziej różowawe niż czerwone i lekkie. Biele podobno były podłe.
- Często do jednego fermentatora wrzucano grona jak leci mieszając biel i czerwień.
- Mimo tego, aż do końca XVII wieku wina Szampanii były uważane za jedne z najlepszych we Francji.
- W XV i XVI wieku każdej koronacji towarzyszyły wina Burgundii i Szampanii. Niedługo później, mimo większej sławy te pierwsze zniknęły ze sceny.
- Dopiero pod koniec XVII stulecia moda dworska zaczęła się odwracać i oczy skierowano ku winom o lepszej budowie.
W stronę bąbli
- Droga od cienkiego, różowawego wina o wysokiej kwasowości do Szampana jakiego znamy dziś była długa, kręta i naszpikowana wypadkami, ale zaczęła się właśnie od ponownego zwrotu w stronę Burgundii.
- Szampan nie mógł walczyć z południowymi winami siła mięśni. Musiał więc pokonać je finezją i lekkością. I w tę stronę zwrócili się winiarze. Nauczyli się robić białe wina z czerwonych gron i odnajdywać w nich wyrafinowanie i delikatność. Odeszli od agresywnie kwasowych wersji znanych wcześniej.
- W tych samych czasach na scenę winiarską wszedł urodzony w 1639 Pierre Pérignon, znany szerzej jako Dom Pérignon.
- Legendy o tym jakoby to on wynalazł Szampana mijają się z prawdą. Był ważny dla rozwoju tego wina, ale niczego nagle nie wymyślił. Zanim o nim mała dygresja na temat bąbli w Szampanie i co o nich wtedy myślano.
Błąd w produkcji
- Drożdże do przeprowadzenia fermentacji potrzebują kilku warunków. Jednym z nich jest odpowiednia temperatura. Nie może być ani za niska ani za wysoka.
- W Szampanii jest zimno, tak naprawdę to region na granicy sensownej uprawy winogron.
- Po zbiorach grona trafiały do piwnic i zaczynała się fermentacja. Wtedy nie wiedziano jeszcze na czym polega.
- Z nadejściem zimowych miesięcy temperatura spadała na tyle, że proces ulegał zatrzymaniu. Na pierwszy rzut oka można było uznać że się zakończył.
- Wiosną, kiedy temperatura się podniosła drożdże budziły się i rozpoczynały pracę na nowo.
- Na początku, kiedy wino było przechowywane, transportowane i sprzedawane w beczkach problem nie był zbyt duży. Ot irytujące bąbelki, które wydostawały się z teoretycznie gotowego wina.
- Z czasem jednak, gdy butelki zaczęły zyskiwać popularność problem zrobił się większy. Cienkie i słabe szkło pękało pod ciśnieniem CO2 i wino szło na straty.
- Istotne jest to, że na początku butelkowanie odbywało się w miejscu docelowym. Na przykład w Paryżu lub Londynie.
- Co ciekawe problem zdawał się dotyczyć tylko win z Szampanii. W położonej na południe Burgundii bąbli nie było.
- Winiarze nie byli zachwyceni.
Dom Pérignon
- Wielu, w tym właśnie Dom Pérignon pracowali nad tym, żeby ich uniknąć.
- I tutaj właśnie pojawiają się jego największe kontrybucje do Szampana.
- Pracował w opactwie w Hautvillers, gdzie był odpowiedzialny między innymi za produkcję wina.
- Skupił się na podniesieniu jakości. Po pierwsze poczynił postępy w uzyskiwaniu win klarownych. Takich, gdzie osad nie trafiał do klienta razem z winem.
- Po drugie, celem otrzymania lepszego efektu, opracował metodę kupażowania win z różnych siedlisk.
- Zajmował się też winnicą gdzie badał sposoby prowadzenia, przycinania i sadzenia winorośli. Interesowało go to co dzieje się tam przez cały rok.
- Zarządził aby owoce zbierano wczesnym rankiem celem zachowania świeżości i aromatów.
- Do tego przeniósł prasy do winnicy aby wycisnąć sok jak najwcześniej zmniejszając ryzyko utlenienia.
- Ty samym uczynił klasztor w Hautvillers słynnym centrum winiarstwa.
- Pierwsze udokumentowane wzmianki o tym, że to właśnie Pérignon był odpowiedzialny za Szampana pojawiły się dopiero w 1821. Prawie sto lat po jego śmierci.
Lepsze butelki
- Czas wrócić do butelek. Anglicy mieli w tym względzie przewagę nad Francuzami. Piece, w których produkowali swoje wersje były opalane węglem a nie drewnem. Uzyskiwano z nich lepsze, bardziej trwałe szkło.
- Gdy butelki w Paryżu pękały pod wpływem ciśnienia to butelki w Anglii miały się dobrze.
- Anglicy mieli też do tych butelek lepsze zamknięcie.
- Stosowanie kory dębu korkowego zniknęło z Francji i Wysp Brytyjskich wraz z odejściem Rzymian.
- Butelki zamykano nawoskowanymi szmatami. Z resztą i tak beczki były dużo bardziej popularne. Czasem wino wlewano do szkła tuż przed podaniem. Trzymanie go w nim dłużej nie było normą.
- Korek powrócił na wyspy prawie 130 lat przed tym jak pojawił się we Francji.
- Dzięki tym osiągnięciom Brytyjczycy zmienili swój stosunek do bąbelków w winie. Z wady stały się one modą.
Anglicy na scenie
- W 1664 angielska wzmianka o Szampanie pojawiła się w poemacie Samuela Butlera.
- Jest to jeden z dowodów na to, że nie odkrył go Dom Pérignon. Dotarł do swojego klasztoru sześć lat po pojawieniu się tego tekstu.
- I to właśnie Anglicy jako pierwsi starali się celowo wyprodukować wino musujące. Przynajmniej wszystko na to wskazuje.
- Kluczem do sukcesu były melasa i cukier. Dodane do wina pomagały rozpocząć wtórną fermentację w butelce.
- W 1660 powstało w Londynie The Royal Society – Towarzystwo królewskie. Dwa lata później Christopher Merret przedstawił w nim pracę pod tytułem „Obserwacja na temat zamawiania win.”
- W niej opisał dodawanie cukru i melasy do wina celem nadania mu bąbelków.
- Co prawda nie ma w niej mowy o Szampanie, a o winach ogólnie, ale można wywnioskować, że wina Szampańskie wliczały się do tej kategorii skoro były powszechnie importowane na wyspy.
- Z resztą niewiele później całe bąbelkowe wysiłki skupiły się właśnie na nich.
- Takim sposobem. Dzięki anglikom, mamy Szampana.
- Pierwsze edycje nie przypominały wina jakie znamy dzisiaj. Były mętne od osadu, różowane i słodkie dzięki dodanemu cukrowi. Zresztą ten ostatni zabieg był konieczny aby ukryć wady.
Dalszy rozwój i pierwsze domy szampańskie
- Niedługo potem musujące wino zjawiło się na dworze królewskim w Wersalu.
- Wiek XVIII pomimo postępów w produkcji butelek i ustaleniu roli cukru we wtórnej fermentacji nie przyniósł gwałtownego rozwoju Szampanowi.
- Szkoło nadal pękało, a niektórzy winiarze wciąż uważali bąble za wadę. Głównymi odbiorcami były dwory królewskie gdzie moda na bąble nabrała rozpędu
- W butelce nadal mieliśmy osad z martwych drożdży. Wszystko było mętne, mgliste. Głównymi winami Szampanii nadal były czerwienie. Estymaty mówią o tym, że wino musujące stanowiło tylko 6% produkcji.
- W 1728 Ludwik XV uregulował rozmiary butelek i pozwolił na eksport wina w nich. Do tej pory mógł się on odbywać tylko w beczkach.
- Rok później powstał pierwszy dom szampański skupiający się wyłącznie na produkcji win musujących – Ruinart.
- Z czasem, domów szampański zaczęło przybywać a moda na bąble wykroczyła poza Francję i Anglię.
- Po koniec XVIII wieku szampana słano nawet za ocean, do Stanów Zjednoczonych.
- W tym czasie domy szampańskie rosły jak grzyby po deszczu. Część z ich założycieli to kupcy winni sprzedający wina stołowe a cześć to biznesmeni i przemysłowcy.
- Zakładali je jako dywersyfikację. Albo hobby. Gdy szampan zyskał na sławie skupili się już tylko na jego produkcji. Tak stał się przemysłem.
- Z najbardziej znanych domów szampańskich w XVIII powstały następujące:
- Ruinart założony przez kupca tekstylnego
- Moët & Chandon którego założyciel parał się sprzedażą wina od 1716
- Clicquot – również kupiec tekstylny
- Heidsieck
Walka z osadem
- Obecnego kształtu Szampan zaczął nabierać w pierwszej połowie XIX stulecia.
- Pierwszy problem z jakim walczono to psujący efekt osad.
- Czasami przelewano wino z butelki do butelki aby jak najlepiej je wyklarować. W efekcie traciło swój wigor.
- W 1772 Philippe Clicquot, bankier i kupiec tekstylny założył swój dom szampański. Biznes przejął po nim syn François. Zmarło mu się jednak młodo i jego 27 letnia wdowa Nicole przejęła interes.
- Jest to postać niezmiernie ważna w kontekście uzyskania wreszcie klarownego szampana.
- W 1816 Antoine de Müller, pracownik domu odpowiedzialny na wino opracował proces zwany rémuage. Polegał on na stopniowym przesunięciu osadu do szyjki butelki. W efekcie uzyskano klarowne wino.
Olivier Colas (https://olouf.fr) / CC BY-SA
- Butelka zaczynała w pozycji poziomej, a z czasem, dzięki obracaniu jej o kilka stopni była przesuwana do pionu.
- Robiono to przy wykorzystaniu specjalnych stojaków zwanych pupitres.
- Szyjkę zanurzano w roztworze, który zamrażał jej zawartość. Po otwarciu butelki osad był wypychany na zewnątrz przez zawarte w niej ciśnienie.
- W brakujące miejsce wlewano wina z cukrem – liqueur d’expedition. Po sprawie.
- Na tym usprawnienia się nie zakończyły. Opracowano lepsze korki. Niedługo później powstały maszyny do korkowania.
- Dodatkowo wzięto się za to co działo się w winnicach celem ulepszenia win bazowych.
- Sztuka mieszania win również uległa poprawie.
- Producenci zaczęli przechowywać wina bazowe przez wiele lat. Dzięki temu mieli się czym ratować w gorszych rocznikach i mogli konsystentnie uzyskać charakterystyczny dla siebie styl.
- Pojawiły się pierwsze szampany rocznikowe.
Co zrobić z cukrem?
- Coraz mniej cukru było potrzebne celem ukrycia wad. Szampan zmierzał w kierunku wytrawności. Pierwsza całkowicie wytrawna wersja powstała w 1846. Pierwszy komercyjnie udany Szampan tego typu trafił na półki w 1874.
- Cukier był kolejnym wyzwaniem dla producentów Szampana. Wiadomo było że bąble w winie pojawią się jeśli zamkniemy je w butelce i poczekamy.
- Problem był z konsystencją. Czasem bąble się zjawiały. Innym razem nie.
- Jean-Baptiste François, aptekarz z Châlons-sur-Marne (obecnie Châlons-en-Champagne) ustalił w jakich proporcjach trzeba do wina dodać cukier aby uzyskać wino musujące i jednocześnie nie wytworzyć ciśnienia na tyle dużego żeby rozsadziło butelkę.
Rewolucja
- Rewolucja francuska nie zaszkodziła szampanowi. Mimo tego, że był winem arystokracji.
- Zainteresowało się nim bogacące się kupiectwo i mieszczaństwo.
- Wojny Napoleońskie, na przekór swojemu niszczycielskiemu charakterowi pozwoliły znaleźć nowe rynki zbytu.
- Bratanek Napoleona I, dumnie noszący numer III pomógł Szampanowi modernizując francuską sieć transportową. Zwłaszcza rozbudowując linie kolejowe.
- Niestety ten sam Napoleon przegrał wojnę z Prusami i Szampania był przez chwilę przez nie okupowana.
- Tak czy owak wiek XIX był dla Szampanii bardzo udany. Produkcja bąbli przerosła produkcję win stołowych. Powstawały nowe rynki zbytu a moda na szampana dotarła niemal wszędzie budząc porządnie wyjątkowego doznania jakim było spotkanie z butelką tego wina.
- Szampan był reklamowany jako napój królów i cały jego marketing skierowany był do bogatych warstw społecznych.
- Na fali tych wydarzeń wyrosła kolejna grupa znanych do dziś domów winiarskich:
- Mumm – założony przez niemieckich winiarzy
- Bollinger ufundowany przez dziedzica szlacheckiej rodziny
- Lambry, Geldermann et Deutz – partnerstwo kupców winnych
- Krug – założony przez pochodzącego z Niemiec Josepha Kruga
- Pol Roger – założony przez 18 latka od którego dom wziął swoją nazwę
- Charles Heidsieck – ufundowany przez kupca winnego który jeździł po całym globie zachwalając Szampana
Filoksera
- W 1888 w winnicach Aube znaleziono filokserę. Początkowo winiarze Szampanii byli przekonani, że ich region jest odporny. Z czasem zdali sobie sprawę, że tak nie jest i po tym jak w 1901 cały region Marny był zaatakowany zabrali się za szczepienie na amerykańskie podkładki.
- Plaga odcisnęła na swe piętno. Po pierwsze spadek podaży zaowocował wzmożoną aktywnością konkurentów z Europy i innych części Francji.
- Po drugie pojawiły się oszustwa i podróbki. Nawet wśród producentów z Szampanii.
- Kupowali sok lub wino spoza regionu i sprzedawali później jako Szampana.
- Ostatecznie owad nie zatrzymał pędu Szampana. W 1785 sprzedano 300 tysięcy butelek bąbli. W 1871 było ich już 20 milionów. A w 1909 – 39 milionów.
- Przez bardzo długo ważnym rynkiem zbytu był Carska Rosja.
- Tamtejszy dwór kupował całe masy wina. Najlepszymi relacjami z cesarzem cieszył się dom szampański Roederer.
- W 1876 car Aleksander zamówił u nich specjalną, osobistą wersję Szampana butelkowaną w przejrzystym krysztale.
- Do dziś prestige cuvêe Roederera nazywa się Cristal.
- Niestety w 1917 Rewolucja Październikowa położył kres cesarstwu i dominacji szlachty w Rosji. Rynek wschodni wysechł.
- Od pojawienia się filoksery do lat 50 poprzedniego wieku Szampania borykała się z szeregiem wyzwań.
- Dwie Wojny Światowe nie pomogły, zwłaszcza, że często walczono w szampańskich winnicach. Z czasem jednak wyszła na prostą o czym za chwilę.
Podział
- Teraz powiedzmy sobie o tym jak w Szampanii ewoluowało pojęcie terroir, jak szukano najlepszych siedlisk i wreszcie jak cały region zaczął się regulować.
- Już pod koniec XVIII wieku, chwilę przed wybuchem rewolucji można było rozróżnić jakość Szampańskich win ze względu na miejsce, z którego pochodziły. Nie były to jeszcze wina musujące ale robiono już wtedy biele z Pinot Noir.
- Na pierwszy plan wysuwały się wina z Aÿ, Hautvillers i Épernay.
- Stola lat później, w 1880 jakość odzwierciedlona została w cenach ziemi. Hektar w najlepszych miejscowościach kosztował prawie 2,5 razy tyle co w gorszych lokacjach.
- Mamy już więc pierwsze przymiarki do podzielenia regionu. Mamy też duże problemy z oszustami. Dobry grunt na to, żeby podjąć prawne kroki celem ochrony regionu.
The form you have selected does not exist.
- W 1904 powstała w Szampanii pierwsza organizacja mająca na celu walkę z oszustwem. Rok później francuski rząd stworzył pierwsze prawa mające regulować pochodzenie i skład win.
- W 1908 po raz pierwszy wytyczono granice Szampanii. I zaczęły się problemy.
- Regulacje uwzględniły tereny w departamencie Marny, tereny wokół Vitry-le-François oraz te leżące w departamencie Asine.
- Na liście zabrakło departamentu Auby. Tamtejsi winogrodnicy byli wściekli. Oliwy do ognia dolano w 1911 kiedy to zabroniono używać nazwy Szampan w odniesieniu do win wyprodukowanych poza wytyczonymi terenami.
- Hodowcy z Auby wyszli na ulice. Rząd, bojąc się przemocy anulował regulacje.
- Na wieść że Szampan nie ma już ochrony prawnej tym razem to winiarze z Marny dostali amoku. Zdemolowali Aÿ skupiając swój gniew na producentach podejrzanych o kupowanie owoców spoza regionu.
- Prawo wróciło na miejsce, z tym że teraz winiarze z Aube również zostali włączeni. Ale jako druga strefa. Może nie idealnie ale coś tam dostali. W 1927 druga strefa została odwołana i powołano jeden, wspólny region.
Échelle des crus
- W 1911 powstał system wyceniania owoców który obowiązywał praktycznie aż do 2010 kiedy to go ostatecznie zlikwidowano.
- Nazywał się Échelle des crus. W wolnym tłumaczeniu – drabina działek.
- Mówił o tym jaki procent z góry ustalonej ceny za 100 kg winogron może uzyskać jaka wieś.
- Te sklasyfikowane jako Grand Cru dostały 100% ceny. Obecnie jest tych wsi 17.
- 43 wsie składają się na kategorię premier cru. Ceny tamtych gron oryginalnie mogły być zawarte w przedziale od 99% do 90%.
- Każda inna wieś miała szansę na cenę od 89% w dół.
- W początkowych latach ceny winogron schodziłī nawet do 22,5 %. Z czasem system się zmienił i zanim został obalony minimum wynosiło 80%.
AOC
- Szampania otrzymała swoje AOC pod auspicjami INAO w 1936. Rok wcześniej hodowcy i producenci powołali komisję która miała za zadanie ochronę ich interesów.
- W 1941 powstał CIVC – Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne. Istnieje do dzisiaj i skupia się na ochronie interesów Szampanii. Robi to na przykład walcząc z innymi regionami używającymi słowa Szampan na etykietach swoich win.
Po wojnach
- Ciekawostką okresu powojennego są bouse de ville – miejskie śmieci. Inaczej nazywa się je gadoues. Są to zmielone na drobno odpadki pochodzące z okolicznych wsi a czasem nawet z Paryża. Używano ich jako kompostu aż do 1998 kiedy zostały zakazane. Do dziś przechadzając się po winnicach można trafić na szklane odłamki czy kawałki plastiku.
- Od czasu kiedy zakończyła się wojna Szampan jest na ciągłej krzywej wznoszącej. Obecnie producenci wypuszczają około 300 milionów butelek rocznie. Z tego 50 milionów trafia na dwa największe rynki eksportowe do Wielkiej Brytanii i USA.
- Obraz Szampanii i produkcji jej win bardzo się zmienił. Mniejsi winogrodnicy zaczęli się organizować tworząc kooperatywy. Obecnie posiadają one prawie 1/3 całej ziemi i są ważnym elementem rynku.
- Domy szampańskie również uległy zmianie. Zmieniały właścicieli i łączyły się w większe spółki. Obecnie 7 największych domów odpowiada za ponad 70% handlu szampanem.
Ku terroir
- W ostatnich latach pojawił się jeszcze jeden trend. Wzrost siły pojedynczych hodowców i producentów. Ci odeszli od tradycyjnego modelu gdzie sprzedawali grona pochodzące ze swoich niejednokrotnie małych parceli wielkim domom czy kooperatywom. Zamiast tego zaczęli produkować swoje wina. Często z pojedynczych parceli, co jak wiemy jest dla skupionej na kupażach Szampanii rzadkością.
- Niektórzy osiągnęli sukces a ich wina sprzedaje się po cenach zbliżonych a czasem większych niż prestige cures największych domów.
- Trend terroir nabiera rozpędu właśnie dzięki nim. Od pewnego czasu dołączają do niego również wielcy producenci. Myślę, że to właśnie będzie kierunek w którym Szampania będzie zmierzać w najbliższych latach.
- Oczywiście poza walką z globalnym ociepleniem, które sprawia że hodowla owoców zdolnych dać wspaniałe Szampany staje się coraz trudniejsza. Ale o tym w kolejnym tekście.
Koniec i początek
To już koniec opisu dziejów Szampanii. Ale też początek cyklu o tym fascynującym regionie i winie.
W kolejnych tekstach opowiem wam więcej o produkcji, geografii, typach win i wszystkim co pomoże wam lepiej poznać Szampana.
Napisz w komentarzu jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś jeszcze z bogatej historii tego regionu lub jeśli coś jest niejasne.
Zapraszam Cię do pozostania z cyklem do końca.
Źródła
Champagne a secret history – Robert Walters
Champagne – Peter Liem
https://maisons-champagne.com/fr/appellation/aire-geographique/
Myśli 2 na temat “Historia Szampana w 138 faktach. Część pierwsza cyklu.”